Valg av kirke / samfunn / seremoniform

Tro- / livssynssamfunn

Man står fritt mht om det skal være en religiøs seremoni eller ikke. Begravelsebyrået hjelper til med å kontakte riktig menighet/livssynssamfunn hvis man selv ikke kjenner disse.

Alle kommuner skal ha tilgang på livssynsnøytrale lokaler til begravelser. De fleste krematorier er innredet slik at man kan be om å få dem tilpasset (så det f.eks ikke er et kors foran i lokalet) hvis man ikke ønsker en kristen gravferd.

Sted

Hvis dere ønsker en bestemt kirke eller annet lokale for seremonien, kan dere be om det. Det er ikke sikkert det lar seg gjennomføre, men det er alltid lov å spørre.

Dersom dere ønsker å begrave avdøde utenfor bostedskommunen, må dere søke om dette. Det kan bety at dere må betale noe mer for kostnadene ved begravelsen.

Begravelse utenfor eget livssynssamfunn

Tilsvarende må man påregne å betale mer hvis man velger å begrave noen utenfor det livssynssamfunnet de selv bekjente seg til. Hvis f.eks avdøde ikke var medlem av Den norske kirken, og man likevel velger en kirkebegravelse, vil det påløpe noen kostnader (til klokker, organist etc). Tilsvarende hvis avdøde f.eks var statskirkemedlem, og de etterlatte velger en humanistisk begravelse. Da vil man måtte betale litt for at Humanetisk forbund stiller med en taler.

Begravelse uten bistand fra livssynssamfunn

Det er fullt mulig å arrangere en begravelse/bisettelse uten hjelp fra et tro/livssynssamfunn. Man kan arrangere en sammenkomst, seremoni eller minnestund slik man selv ønsker, og gjøre arrangementene selv.
Det praktiske med kiste, transport, lokaler, annonse etc kan et begravelsesbyrå i så fall likevel ordne.



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar