Sosiale medier

Det kan være tungt å slette Facebook-kontoen til noen man er glad i, men hvis man ikke gjør endringer der, vil det komme opp forslag om å gratulere ham/henne med bursdagen, og endel bekjente vil gjøre det - fordi de ikke har oppdaget dødsfallet. Det er leit for alle.

Hvis du har passord til kontoen, kan du bare gå inn selv og fjerne den, når du er klar.

Hvis ikke, finnes det også løsninger. Du kan velge om du vil slette eller bare fryse en Facebook-konto. Her ser du hvordan. Vær klar over at Facebook ikke vil gi deg tilgang (passord) til kontoen, den kan bare slettes eller fryses.

Twitter er mer komplisert, fordi de krever dokumentasjon i form av en nekrolog eller medieomtale av dødsfallet. Men man kan prøve med dødsattest hvis man vil. Her ser du hvordan. Nå er det jo heldigvis slik at Twitter ikke varsler om fødselsdager eller lignende, så hvis du ikke gjør noe med dette, skjer det ikke noen merkbar skade.

Her er en god veiledning for hvordan du sletter noen fra Skype.

Du kan ganske enkelt slette brukeren fra Microsofts tjenester under navnet «Windows Live», blant annet Hotmail og MSN. Her ser du hvordan.

Det er også ganske enkelt å slette en konto fra Instagram. Her ser du hvordan.

YouTube-kontoer som er opprettet etter mai 2009 er automatisk koblet til en Google-konto. Hvis denne Google-kontoen blir slettet, forsvinner etter litt tid også alle kommentarer, abonnement og videoer man har lagt ut på Youtube.  Her kan du se hvordan du går frem. Hvis du virkelig trenger innsikt i avdødes Google-konto, kan du kontakte Google og begrunne behovet. De kan la seg overbevise og gi deg tilgang, men det er slett ikke sikkert.

Epost: Dersom avdøde brukte firma-epost, bør du ganske snart ta kontakt med arbeidsgiver for å bli enige om hvordan kontoen skal avsluttes. Firmaet har rett til å beholde jobbrelaterte eposter, men dere har rett til å nekte firmaet innsyn i private eposter. Det samme gjelder lagrede filer. De fleste firma har rutiner for dette som f.eks angir at eposten og filene skal gjennomgås av en representant for firmaet, en representant for familien og evt en tillitsvalgt i fellesskap.

Viktig om Digipost:
Dette er ikke et sosialt medium, men siden det er nettbasert omtales det her.
Det kan hende at avdøde hadde viktig/nødvendig korrespondanse i sin Digipost-konto. Du har bare 3 måneder etter dødsfallet på å få tilgang til denne kontoen. Tre måneder etterpå blir avdødes Digipost-konto automatisk slettet. Dersom du ønsker tilgang, må du/dere kontakte Digipost for å få tilgang til avdødes Digipostkonto før den slettes.
Du må sende forespørsel med dødsattest og skifteattest fra tingretten til:
Posten Norge AS
Digipost
Biskop Gunnerus’ gate 14A
0001 Oslo

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar