Samtale med taler / prest e.a

Dersom dere ønsker en seremoni arrangert av et tros- eller livssynssamfunn (kirken e.a), vil dere ha nytte av en samtale med representant for disse. Ved en kirkelig begravelse vil dere snakke med presten. Ved en humanistisk begravelse vil dere snakke med taleren.

Noen kjenner taleren/presten på forhånd. Ofte er det likevel slik at det er en ukjent person.

Mange av disse vil tilby å komme hjem til familien. Det kan være en god løsning. Det føles ofte tryggere å være sammen hjemme hos en selv, evt i avdødes hjem. Taleren/presten kan kanskje også få en bedre følelse med familien og forholdene rundt avdøde ved å komme på hjemmebesøk. Men man står fritt til å møte opp på et kontor isteden, hvis det føles riktigere.

Taleren/presten vil ønske å snakke om avdøde, litt om familieforholdene, og diskutere selve seremonien. Dere må fastsette dato og gå gjennom en mengde beslutninger:
  • Musikk, taler, rekkefølge, eventuelle religiøse tekster og salmer, og alt det praktiske.
  • I tillegg må dere bestemme hva taler/prest skal gjøre og si. Noen prester er veldig bestemte på hvilket rituale de vil bruke (inkludert bønner, salmer etc), andre er mer fleksible og romslige ift de etterlattes egne ønsker. Noen etterlatte velger å bytte kirke for å få en prest som aksepterer de valgene de gjør for begravelsesseremonien.
Siden taleren/presten gjør dette ganske ofte, og de har en hel del faste ritualer og rutiner, kan man oppleve at de legger ganske sterke føringer for hvordan seremonien skal gjennomføres. Det er derfor veldig viktig at familie/etterlatte (eller andre som skal ordne begravelse/seremoni) diskuterer alt sammen grundig på forhånd. Jo mer dere har besluttet, jo enklere blir det å få det som dere ønsker.
Taleren/presten bør først av alt spørre dere hvordan han/hun skal referere til avdøde i møtet med dere. Hvis han/hun ikke spør, er det helt greit å gi beskjed selv. Mange blir ukomfortable hvis en fremmed prest omtaler avdøde som "mor" eller "Anna" (eller fru Johnsen, for den saks skyld) uten videre. Hvis presten bruker en omtaleform som dere ikke liker, er det helt ok å si ifra ("vi sier 'mor' men vi vil helst at du sier 'Anna', siden du ikke kjente henne").

Du/dere vil også bli spurt om dere kan lage en liste med stikkord som kan bli utgangspunktet for en tale i selve begravelsen. Dere vil bli stilt en rekke spørsmål om avdødes liv, for at talen skal bli innholdsrik og representativ for avdøde. Det er likevel opp til dere å bestemme hva taleren skal fokusere på i talen.
NB: Det behøver ikke være presten som holder hovedtalen i en kirkelig begravelse. Dette kan godt gjøres av noen andre, f.eks en nær slektning av avdøde.

Det er svært fornuftig å skrive en liste før møtet over det man har bestemt seg for. Se også under "Seremonien" her.

Det er selvsagt mulig å få en ny samtale hvis dere etterpå ikke er tilfredse med den første.
Sørg for å få telefonnummeret til taler/prest før dere skilles ad.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar