Gravferdstøtte, NAV mfl

Trygdekontor / NAV får automatisk beskjed når noen dør. Man behøver altså ikke melde fra til disse.

Gravferdstønad

Man kan søke NAV om økonomisk støtte til gravferd (og evt båretransport). Her er det mer informasjon. Det er ingen skam å søke om slik støtte!

Stønaden er behovsprøvet. Skjema får man hos NAV eller på nettsidene deres, se på linken over. Der er det også en veiledning.


Gravferdsstønaden blir behovsprøvd. Per januar 2016 kan det gis opptil 22 723 kroner til å dekke faktiske og nødvendige utgifter til gravferden.

"Når avdøde var over 18 år blir tillegget avkortet mot formue og tjenestepensjon som blir utbetalt til avdøde for måneden etter dødsfallet, samt forsikringsbeløp og lignende som blir utbetalt som følge av dødsfallet."

Når avdøde var under 18 år blir det uansett gitt en gravferdsstønad med opptil 22 723 kroner til dekning av faktiske utgifter til gravferden.

Båretransport

"Når et medlem i folketrygden dør i Norge og båren med den avdøde må transporteres over en strekning som er lengre enn 20 km, blir nødvendige utgifter til transport (ut over en egenandel på 2272 kroner) dekket til nærmeste naturlige gravplass i forhold til det stedet avdøde var bosatt.
Det gjelder særlige regler når dødsfallet skjer utenfor Norge. Det er også særlige regler når dødsfallet skyldes yrkesskade. Det skal betales egenandel også når avdøde er under 18 år."


Hvordan søker du?
Du kan finne søknadsblanketten via denne linken.
Søknadsblanketten innholder en orientering og veiledning. Det er viktig at du leser dette før du fyller den ut. Blanketten leveres i utfylt stand til NAV lokalt.

Be gjerne ditt lokale NAV-kontor om hjelp til dette.


Fagforeningsmedlem?

Mange fagforeninger gir gravferdsstøtte hvis et medlem er død. Sjekk gjerne om avdøde var fagorganisert, og ta kontakt med fagforeningen. Det er alltid helt greit å spørre.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar