Stell av graven

Rett til å beholde gravstedet

Man har graven vederlagsfritt i en friperiode på 20 år. Hvis den deretter skal fornyes, må man feste den for ti år av gangen, mot betaling. Hvis man ikke gjør dette, kan graven bli fristilt for gravlunden.

En person skal være ansvarlig for gravstedet. Vedkommende har myndighet over hva som skal skje med gravstedet (om det f.eks skal forlenges i variget), om det skal opprettes gravstellfond, og om det skal kunne settes ned flere urner i graven dersom det er en urnegrav, evt en urne i en kistegrav. Hvis vedkommende selv dør, går denne oppgaven videre til arvingene, som så evt kan gi den videre til andre.

Dersom det er en urnegrav hvor flere urner etterhvert blir satt ned (familiegrav), teller man 20 år fra den siste urnenedsettelsen.


Reservere gravplass
Noen gravlunder tillater at man fester gravplassen ved siden av til f.eks gjenlevende ektefelle. Da må man betale festeavgift for den tomme gravplassen.

Gravstellsbetaling eller -fond

De fleste kirkegårder/gravlunder gir mulighet for å betale en årlig avgift, evt opprette et fond, for å betale for fremtidig stell av graven.

Det kan være greit å lage et fond i forbindelse med skifteoppgjøret, så alle kan være med og betale hvis de ønsker det. Dette sikrer at gravstedet er velstelt i mange år fremover.

Dette kan være en fin løsning hvis de etterlatte ikke bor i nærheten av gravstedet, eller av andre grunner ikke kommer til å besøke og vedlikeholde graven.

Dette ordnes enklest gjennom Kirkevergen eller ved å søke på "stell av grav" + stedsnavn på internett.


Ingen kan nekte noen å legge blomster på en grav. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar