Gravsted og evt urnenedleggelse

Man har rett til gravsted i kommunen hvor avdøde bodde. Ved søknad kan man få gravsted i en annen kommune isteden, for eksempel der hvor familien bor. Dette er regulert i Gravferdsloven.

Man kan ikke kreve en helt spesifikk gravplass, men man kan spørre. Hvis man ønsker å bruke samme gravsted som en tidligere avdød, må familien (den som er gravplassansvarlig) kontaktes. Gravplassen / kirkegården er behjelpelige med å ordne dette. En urne kan også nedsettes i en kistegrav (hvor f.eks et annet familiemedlem er begravet tidligere) og i en tidligere urnegrav.

Noen gravplasser/kirkegårder har også et tilbud om en minnelund. Det innebærer at avdøde ikke har egen grav med egen stein, men at navnet isteden kan stå på en plakett i minnelunden. Da har man fortsatt et sted å gå til, uten ansvar for et eget gravsted med stein etc. Mange synes dette er like fint.

Dere vil bli spurt om hvem som skal være gravstedsansvarlig. Dette er en reell oppgave med myndighet (over graven).

Dersom ingen sørger for gravferd, skal denne besørges av kommunen hvor avdøde hadde bopel ved dødsfallet, eller om avdøde ikke hadde bopel her i landet, av den kommunen hvor dødsfallet fant sted. Kommunen kan kreve utgiftene ved gravferden dekket av dødsboet.

Begravelse og gravstein/gravstøtte

Gravsteinen kan ikke plasseres før gravstedet har hvilt en stund, så jorden får satt seg. Derfor vil det stå en gravstedsmarkør (brett, kors e.l) med navn på graven isteden for stein ganske lenge. Dere velger selv hvaslags markør som skal brukes.

Urnenedsettelse

Rett etter en kremasjonsseremoni kan man naturlig nok ikke gjennomføre en noe gravfesting/senking. Først må avdøde kremeres og urnen gjøres klar. Det tar litt tid.

Urnen skal nedsettes innen seks måneder. Byrået eller krematoriet vil ta kontakt og minne dere på dette når det nærmer seg, hvis dere ikke har valgt tidspunkt selv først. Noen velger å gjøre dette til en egen seremoni. Andre overlater til byrået å sette ned urnen på egen hånd, uten fremmøte av de etterlatte. Det er helt valgfritt.

Hvis man vil delta i urnenedleggelsen, står man veldig fritt til å velge hva som skal skje. Man kan ha med blomster, planter, kranser, lykt, minnegjenstander eller annet. Eller man kan la det være. Kanskje noen vil si noen ord, kanskje man vil møtes etterpå hjemme hos noen, på en restaurant, eller bare gå en tur sammen.

Byrået (eller gravplassen) sørger for det praktiske. De graver hullet på forhånd, og møter til avtalt tid med urnen.

Urnen er tung, overraskende tung for de fleste. Den kommer som regel innhyllet i et nett, som også fungerer som et løftehåndtak. Innenfor nettet er urnen merket med avdødes navn og dødsdato. Dette må bekreftes på stedet, så man er sikker på at rett urne er i graven. Dersom noen av de etterlatte ønsker det, kan de selv senke urnen i graven, og eventuelt grave over hullet. Byrå/gravstedsrepresentant har med seg en liten spade til å bre jord over med.

Askespredning

Asken kan alternativt spres over vann eller i høyfjellet. Man må søke om tillatelse. Dette forutsetter at man kan godtgjøre at avdøde selv ønsket spredning, og at avdøde var over 15 år. Dette er regulert i lovverket.

Det er ikke tillatt å legge asken i hagen, på hytta eller tilsvarende steder.

Man skal være oppmerksom på at hvis man velger å spre asken, bør man ha med seg noe å tørke hendene på etterpå, hvis man ikke bare velger å tippe urnen. Asken er litt vanskelig å bare børste av hendene. Det går fint an å ha med en skje eller øse.

Stell av gravstedet

Man har graven vederlagsfritt i en friperiode på 20 år. Hvis den deretter skal fornyes, må man feste den for ti år av gangen. Hvis man ikke gjør dette, kan graven bli fristilt for gravlunden. Dersom det er en urnegrav hvor flere urner etterhvert blir satt ned, teller man 20 år fra den siste urnenedsettelsen.

De fleste kirkegårder/gravlunder gir mulighet for å opprette et fond for å betale for fremtidig stell av graven. Det kan være greit å gjøre dette i forbindelse med skifteoppgjøret, så alle kan være med og betale hvis de ønsker det. Dette sikrer at gravstedet er velstelt i mange år fremover. Dette kan være en fin løsning hvis de etterlatte ikke bor i nærheten av gravstedet, eller av andre grunner ikke kommer til å besøke og vedlikeholde graven.

Kontakt kirkevergen eller søk på nettet etter "stell av gravsted" + stedsnavn.



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar