Minnestund

Det kan være godt å møtes etter seremonien.
Man behøver likevel ikke arrangere minnestund. Man ser ofte i dødsannonser at 'minnestunden avsluttes ved graven'. Det kan bety at alle deretter går hver til sitt, eller at de nærmeste vil gå til en lukket minnestund uten andre deltakere. Begge deler er helt akseptabelt.

Hvis det ikke står noe i annonsen, vil kanskje endel av deltakerne i begravelsen forvente at de kan bli med på en minnestund etterpå. Det kan være nyttig å snakke med noen nøkkelpersoner på forhånd, så folk vet om de skal bli med videre eller ikke. Man kan også be en venn eller to om å sørge for at deltakerne får beskjed der og da, så man selv slipper å si nei til noen.

Hvem skal delta

De etterlatte bestemmer selv hvor mange som skal delta. Mange steder er det likevel lokalt innarbeidede 'regler' for hvem som skal være med på en minnestund. Snakk gjerne med andre i lokalmiljøet om hva som er vanlig, hvis du ikke har vært med på begravelser der på en stund.

Hvis man skal ha servering under minnestunden, er det svært praktisk å telle opp deltakerne på forhånd. Be noen i familien om å ringe rundt og invitere. Mange tror at "alle vet jo at de skal komme", mens mange slektninger kanskje ikke tror de kan komme hvis de ikke er spurt på forhånd. Slikt kan det bli triste gnisninger av. Sørg derfor for at folk blir invitert og at de svarer. Da er det mye lettere å planlegge både sitteplasser og servering, og ingen behøver å bli unødig skuffet.

Hvis avdøde hadde stor omgangskrets og seremonien er annonsert, må du regne med at noen av de fremmøtte likevel vil ta det for gitt at de kan bli med til minnestunden. Ta derfor høyde for at dere kan bli noen flere enn du har fått bekreftet.

Annonsering

Hvis man ikke skal ha minnestund, eller ønsker å begrense deltakelsen til de som er invitert på forhånd, kan man gjerne skrive noe om dette i dødsannonsen. "Seremonien avsluttes ved graven" eller lignende er helt akseptabelt.

Hvor skal det foregå

Minnestund er oftest hjemme hos familien eller i et forsamlingslokale/spisested. Men det er ingen regler som sier at det må være slik; man står fritt til å arrangere minnestunden der man ønsker det.

Dødsfall er ofte uventede, og begravelsen skal skje i løpet av en ukes tid. Det er ikke enkelt å arrangere noe på så kort tid. Det enkleste er å benytte et sted eller en arrangør som gjør dette regelmessig. Det betyr gjerne en restaurant eller et forsamlingshus/bedehus, klubblokaler eller lignende. Disse har ofte kontakt med cateringfirma som kan sørge for mat og drikke. Spør gjerne om pris før dere avtaler. Restauranter tar som regel betalt per person. Hvis dere benytter andre lokaler, bør dere be om pris inklusive rengjøring etc. Det kan fort bli dyrt, så gjør en nøye vurdering av hva dere ønsker å gjøre.

Man kan gjerne arrangere minnestund hjemme. Det kan være lurt å få hjelp til dekking, servering og rydding. Det er kanskje noen ungdommer i nabolaget eller ute i slekten som vil ta et slikt oppdrag for litt lønn. Da kan man få levert både kald og varm mat utenfra hvis man ønsker det.

Husk duker, lys og servietter. Dere kan ta med blomsterbukettene fra kirken/krematoriet hvis dere vil. Men merk at det ikke er god tone å ta med seg kranser eller bårebuketter, dvs buketter med bånd, de er å regne som blomster til avdøde; buketter uten bånd kan derimot regnes som blomster til de etterlatte, og de kan man gjerne ta med seg hjem.

Servering

Det er ingen regler for hva som skal serveres. Hvis antallet deltakere er usikkert på forhånd, er det også vanskelig å beregne mengdene. Husk at folk kommer ikke først og fremst for å spise. Det er ingen katastrofe om det er litt lite (eller mye) mat.

Det vanligste er smørbrød og kake, men man kan svært gjerne velge annerledes. En suppe eller en annen enkel varmrett, buffet, eller noe som avdøde likte godt? Det er helt i orden å gjøre det personlig, enten man vil servere sodd, varme pølser, indisk mat, taco, pizza, kalkun... eller bare kake.

Man står også fritt til å servere øl eller vin til minnestunden, hvis det føles riktig.

Ofte vil slektninger av avdøde ønske å ta med kaker til minnestunden. Det er en hyggelig gest og alltid akseptabelt. Gi beskjed til stedet hvor minnestunden skal arrangeres hvis dere har med egne kaker, så ordner de med tallerkener og bestikk (som regel mot et gebyr per person).

Hvis minnestunden arrangeres hjemme kan man bestille mat utenfra, eller man kan lage den selv. Man kan også be slektninger om å bidra.

Taler

Avtal gjerne med noen på forhånd at de holder en minnetale.

Men man bør også tillate at deltakerne sier noen ord uten at det er varslet. Mange kan føle trang til å dele sine tanker og minner om avdøde.

Det er ingen regler som forbyr morsomme historier om avdøde i talene. Gjør det personlig.

Sang og musikk

Det kan være fint å synge eller spille dersom det oppleves riktig. 



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar