Sende takkekort

Hvem sendte blomster?

Hvis man benytter et begravelsesbyrå, vil de samle inn alle kortene som følger med blomster og kranser. Disse får de etterlatte overlevert etterpå. Legg dem et trygt sted (en skål i stuen) sammen med kortene fra blomster som kommer hjem, kondolansebrev, og notater om andre oppmerksomheter fra venner og kjente. Legg gjerne frem 'gule lapper' og en penn ved siden av skålen, så er det lett å notere og ta vare på hvem som skal takkes.

Man er ikke nødt til å sende takkekort. Noen velger å takke personlig, noen sender brev, epost eller en sms, noen tar bilde av blomstene de har fått og takker gjennom sosiale medier. Noen orker ikke takke overhodet.

Men hvis man ønsker å sende kort:
Når man har oversikten over hvor mange hilsener som er kommet, kan man enten bestille ferdige spesiallagede kort via begravelsesbyrået eller et trykkeri, eller man kan bare kjøpe enkle kort selv i en butikk. Det er også mulig å bestille kort over internett. Da kan man selv designe både kort, bilde, tekst etc. Noen tar med bilde av avdøde, andre et bilde fra seremonien, noen et bilde av graven, eller noe helt annet.

Det er viktig å avtale hvem som tar ansvar for denne oppgaven, så ikke alle tror at noen andre gjør det.

Husk å spørre hele familien hvor mange kort de vil sende. Det kan ha kommet hilsener til flere familiemedlemmer, og det kan være leit hvis ikke alle får anledning til å sende samme kort.

Hvis man får laget kortene, må man ta stilling til papir, illustrasjoner/pynt og tekst. Byrå/trykkeri kan gi forslag. Det er vanlig å få trykket noe slikt:


Med takk for all vennlig medfølelse i anledning XX XXXs død.

For familien,


- og så signerer den/de som enten har fått oppgaven for alle kortene, eller som kjenner giveren best. Men man står helt fritt til å utforme sin egen tekst.

Det kan være fint å sette seg ned og gå gjennom hilsener og blomsterkort, og så sende noen personlige takkeord til hver enkelt. Hvis du ikke har adressene til alle, og du ikke har lett for å finne dem selv, spør noen du kjenner som har internett og printer. De fleste vil være glade for å kunne hjelpe til.

Takkekortene kan gjerne sendes ut i løpet av en måneds tid etter begravelsen.

Man kan selvsagt også takke med en annonse, via Facebook, på epost, per telefon eller ved eget fremmøte. Voksne og eldre mennesker vil som regel sette stor pris på et kort. Dersom man ikke ønsker å sende mange takkekort, går det selvsagt helt utmerket å kjøpe noen vanlige hvite kort i en papirhandel, skrive dem for hånd og sende dem ut eller levere dem personlig.

Dersom det er uenighet i familien om hvordan dette skal håndteres, kan hver enkelt ivareta sine egne takk.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar