Arv og deling

Dette kan være et minefelt.

Man kan med fordel bruke litt tid på planleggingen, ta imot gode råd fra fornuftige mennesker i nærmiljøet, og lytte til andres erfaringer. Arvestrid har splittet mange familier. Det kan være forståelig når det gjelder større ting, kanskje, men det er dumt og trist å bli uvenner over et sett eggeglass fra en sydentur.
Du er arving hvis du er tilgodesett i avdødes testamente, eller hvis arveloven bestemmer det. Har ikke avdøde skrevet testamente, følger det av arveloven hvem som er arvinger. Arveloven har også bestemmelser om livsarvingers (barn og barnebarns) krav på arv.'

Her finner du endel nyttig informasjon om hva man bør tenke på.

Her gir domstolene en nyttig gjennomgang av prosessen og forklarer dessuten noen sentrale ord og begreper.

    Arveavgift

    Det er bare arveavgift på arv fra dødsfall før 2014. For dødsfall etter 2014 skal det ikke betales arveavgift. Man behøver heller ikke sende inn arvemelding (pr februar 2016, med forbehold om at endringer kan skje i regelverket senere).
    Utgifter til begravelse trekkes fra før arveavgiften beregnes. Man bør derfor ta vare på faktura/kopi fra begravelsesbyrå etc, så man kan legge disse ved arvemeldingen.

    Arving

    Her finner du arverekkefølgen hvis det ikke er skrevet testamente.

    Barna til arvelateren (den døde) arver likt dersom ikke annet framgår av særskilte lovregler eller avdøde har skrevet testamente (se neste avsnitt). Hvis arvdøde ikke har livsarvinger, går arven til foreldrene hans/hennes. Har ikke avdøde verken livsarving eller ektemake, og avdødes far og mor også er døde, går arven til besteforeldra hans eller til livsarvinger etter disse (dvs avdødes søsken).

    Livsarving

    Arving i rett nedstigende linje (barn, barnebarn osv.). En livsarving har krav på pliktdelsarv, dvs. arvelateren kan ikke ved testament frata ham hele hans arverett. Merk: Dette betyr ikke at alle arvinger nødvendigvis har rett på samme arv. Arvelater (den døde) kan i testamente ha sørget for at en eller flere arver mer (eller mindre) enn andre. Men det finnes en minstearv som ikke kan testamenteres over til noen andre.

    Anbefalt lesing

    Dette er en grundig og god oversikt over både minstearv, de mange ulike reglene og ordforklaringer.  


    Dødsbo

    Dødsbo er betegnelsen på alt det som den avdøde etterlater seg, både av formuesverdier og gjeld. Begravelsesutgiftene og eventuelle omkostninger ved å skifte - dele - dødsboet skal dekkes av dødsboets midler før alle andre gjeldsposter blir betalt.

    Gjeld?

    Før du evt sier ja til å overta et bo i utskifte, må du sjekke gjelden. Den som overtar et uskiftet bo er ansvarlig både for verdiene og gjelden. Dvs i verste fall kan du komme ut i minus. Bruk tid på å finne ut av dette før du evt signerer. 

    Ingen kommentarer:

    Legg inn en kommentar