Gravsten og midlertidig skilt/støtte

En gravstein kan tidligst settes opp noen måneder etter begravelse av en kiste. Etter en urnenedsettelse må man vente 1-2 måneder før man plasserer en helt ny stein. Dette fordi jorden synker med tiden, og gravstenen settes opp først når jorden er fast og stabil.

Ved begravelsen/urnenedsettelsen settes det ned et skilt med navn på avdøde. Dette kan ha form som et kors, eller det kan ha en annen form. Spør begravelsesbyrået om hvilke muligheter de har. Hvis ingen sier noe til byrået om dette, vil de vanligvis velge et kors. Hvis man ikke ønsker et kors, går det helt fint med en annen form.

Gravstein / gravmonument / gravminne

Ulike gravplasser har litt ulike regler om gravsteiner. Noen er ganske strenge. Dersom man har et veldig spesifikt - og uvanlig - ønske om gravmonument, bør man forhøre seg om dette før man velger gravplass/kirkegård.

Hvis du ønsker et gravminne av f.eks tre eller metall, er det ingen lov mot dette, men du må igjen forhøre deg med gravplass/kirkegård før du bestiller.

Det er den enkelte kirkegård/gravplass som selv bestemmer sine vedtekter for f.eks høyde, bredde og vekt. Sjekk med dem før dere evt velger en egen stein, særlig hvis dere ønsker en naturstein.

Gravmonumenter er gjennomgående svært dyre. Det er lov å spørre om pris og be om å få rimeligere alternativ. Dersom man ønsker å finne en naturstein selv, eller ta en fra hagen eller hytta, går de stort sett helt fint, bare den er av en noenlunde akseptabel størrelse og form. Vær oppmerksom på at det likevel vil bli dyrt å få satt navn etc på steinen. Det er helt i orden å be om pris på ulike typer skrift, teknikk, evt dekor og lignende.

Hvis man vil bruke en familiegrav og føye et nytt navn til på gravstøtten, betaler man for arbeidet. Dersom det er lite plass igjen på steinen, eller man vil endre rekkefølgen på navnene (f.eks for at sist avdøde skal komme mellom to andre navn, så man f.eks ordnes etter fødselsdato, eller for å få et ektepar 'samlet' på gravstøtten) må hele eller deler av steinen slipes ned. Dette betyr igjen en ekstra kostnad. Spør først.

Varighet av rett til gravsted

Graven blir festet for 20 år. Hvis man ønsker å beholde gravstedet lenger, må man betale for dette. Hvis ikke, vil gravstedet bli benyttet til andre. Man kan ikke videreselge eller gi bort et gravsted.

1 kommentar:

  1. hei, trenger du et lån for å betale dine regninger, eller løse noen form for økonomisk problem, vennligst ta kontakt med meg nå via e-post: johnlutherloanfirm1@outlook.com
    Jeg tilbyr alle typer lån.
    Takk

    SvarSlett