Rydde og kaste

Dette ordnes på ulike vis.

Etpar ting man bør tenke på:
  • Medisiner etc samles sammen og leveres til et apotek. Ta alt sammen i en eske eller pose, og lever det inn, gjerne usortert. Lever heller inn for mye enn for lite.
  • Flere firma (f.eks Fretex mange steder) tilbyr løsninger for makulering av gamle dokumenter. Det betyr i praksis at de leverer en låsbar søppeldunk man kaster papirene i, og så makulerer (ødelegger) de alle dokumentene på en sikker måte. Dette koster selvsagt penger.
  • Hvis det finnes dokumenter som tilhører avdødes nåværende eller tidligere arbeidsgiver, bør disse kontaktes så de kan velge selv hva som skal skje med papirene.
  • Dersom avdøde var en kjent person, engasjert i samfunnslivet, gründer av en bedrift, eller aktiv i noen form for organisasjon med røtter tilbake i tid, kan man gjerne kontakte Byarkivet og spørre om de tror de ønsker å overta noen av avdødes papirer eller andre minner. Her finner du kontaktinformasjon til Riksarkivet dersom du bor et sted uten byarkiv. 

Ikke kast papirene for tidlig. Sørg for å gå grundig gjennom dem først, selv om det kan være en tung jobb.

Møbler, klær, utstyr og gjenstander: Disse inngår i arv/skifte. Dersom man står igjen med ting ingen ønsker, kan man kontakte Fretex, Lions, eller en av de mange kommersielle aktørene som kjøper eller overtar dødsbo. Det enkleste er å søke på nettet etter "rydde dødsbo + stedsnavn".
 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar