Fullmakter

Den som skal håndtere formelle saker som vedrører eiendom, salg av bil/båt, bankkonti, skattemessige forhold, forsikring og lignende må ha fullmakt fra eventuelle andre etterlatte. Den som sitter i uskiftet bo, kan skrive fullmakt alene (f.eks kan en enke gi fullmakt til sin datter, eller lignende). Hvis boet skal skiftes, bør fullmakter signeres av alle involverte.


Uansett er det klokt å informere alle arvinger underveis før man får eller benytter seg av fullmakter.

Fullmakter skal følges av godkjent kopi av legitimasjon. Pluss skifte/uskifteattest.


Fullmakter kan med fordel være detaljerte og tidsbegrensede (for eksempel "håndtere skattemessige forhold frem til juni" eller "selge bil med reg.nr...."). Da er det minimal risiko for at enkeltindivider og -arvinger lar seg friste til å utnytte mulighetene som ligger i en fullmakt, eller for at de blir mistenkt for å gjøre noe slikt. Det er klokt å begrense fullmakten ift selve oppgjøret eller gjøre den tidsbegrenset.

En fullmakt kan trekkes tilbake underveis hvis man ikke er komfortabel med hvordan prosessen håndteres av den som har fullmakten. Dette bør man i så fall gjøre skriftlig, og helst også med kopi til skifteretten.


Det kan være fornuftig å informere familien om de fullmakter som skrives, så ingen blir mistenksomme. Slik blir det mindre risiko for konflikter.

Skiftefullmakt 

Fullmakt til å ferdigstille et skifte (arv/fordeling etc) er ikke det samme som fullmakt til å kommunisere med banken, selge hus/bil etc. Ved privat skifte av dødsbo skal det benyttes fullmakt som du finner her. Du får den også i papirformat hos skifteretten. Den kommer altså i tillegg til evt fullmakter for å håndtere praktiske forhold rundt boet.
Det behøver ikke være samme person(er) som har disse fullmaktene.

1 kommentar:

  1. Hei! Fullmakt-linken er død.
    Skjemaet kan finnes her: http://www.domstol.no/no/Ekteskap-og-arv/Dodsfall-og-arv/Skjema/

    SvarSlett