Blomster

Blomsterforretningene har et stort utvalg i kranser, båredekorasjoner, oppsatser og buketter. De kan også bestilles pr telefon og over internett. Store kranser og kistedekorasjoner bør bestilles så snart som mulig, helst tre dager før seremonien. Men de fleste forretninger rekker å levere oppsatser og buketter hvis de får beskjed før klokken 12 dagen før seremonien.

Begravelsesblomster er gjennomgående kostbare, fra noen hundre kroner for en bukett, via 1.500-3.000 kr for en bårebukett (en stor bukett med bånd og tekst) eller krans, til opptil ca 6.000 kr for en kistedekorasjon. Det er lov å spørre om pris og helt akseptabelt å eventuelt be om en enklere løsning.

Familiemedlemmer går gjerne sammen om en krans eller bårebukett. Arbeidskolleger og klubber/foreninger likeså. Enkeltindivider og andre smågrupperinger sender gjerne bukett. Noen ganger velger de nærmeste å gå sammen om en stor kistedekorasjon, men det er ikke påkrevet.

Blomster til hjemmet

Hvis det står i dødsannonsen at man ikke ønsker blomster hjem, bør det respekteres.

Samtidig må de etterlatte akseptere og forstå at noen ikke har sett annonsen, bare fått muntlig beskjed om dødsfallet, og dermed sender blomster. Og noen har en så sterk trang til å gi noe til familien at de også sender blomster hjem. Det skal man bare takke for.

Blomster i kirken/krematoriet/seremonilokalet

De som er ansvarlige for begravelsen har rett til å bestemme over blomstene. Noen ønsker ikke blomster sendt til kirken. Det skal man respektere.

Noen velger å ikke ha blomster fremme i kirken/lokalet, særlig hvis man forventer veldig mye eller nokså lite blomster. Det er helt opp til de ansvarlige.

Hvis byrå/kirke ikke får noen spesiell beskjed, kommer de til å gjøre det slik de pleier. Det betyr en symmetrisk fremsetting av buketter i vaser, kranser på gulvet og rundt kisten, og andre blomster lagt på rad på gulvet nedover midtgangen (hvis det er en midtgang, og hvis det er mange buketter).

Derfor er det viktig å gi klar beskjed hvis man vil ha det annerledes.


Blomster på kisten

Blomsterbutikkene lager egne kistedekorasjoner. Disse er ganske store (og veldig dyre). Det vanligste er én kistedekorasjon oppå kisten. Om man ønsker det, er det likevel plass til to større dekorasjoner på en voksen kiste. Man kan også feste en dekorasjon (f.eks et hjerte) på enden av kisten. Men det er ikke påkrevet å ha noen slik kistedekorasjon.

I noen tradisjoner er det en del av seremonien at familien, evt både familie og venner, går opp og legger små buketter eller enkeltblomster på kisten. Disse blomstene kan gjerne være plukket i egen hage, og har som regel ingen innpakning eller vann. De kalles ofte for 'håndblomster'. Hvis dette skal inngå i seremonien, må det selvsagt avtales med byrå/prest/representant på forhånd. I tillegg bør man jo informere familie og venner om at det vil være en slik seremoni, hvis tanken er at disse skal kunne ha med seg blomster og delta.

Utgang

Hvis man skal bære ut kisten til slutt i seremonien, må evt blomster på gulvet flyttes til side. Dette ordner som regel byrået. I så fall står deltakerne bare stille og venter.

Hvis man ønsker at familie og/eller venner skal bære blomster med seg ut av kirken/lokalet, bør dette avtales på forhånd, så de vet hva som forventes. Det er ikke nøye hvem som tar hvilke blomster! Det kan være vakkert at de som sitter langt foran bøyer seg ned på vei ut bak kisten og tar med seg blomstene ut av lokalet, og enten tar dem med til gravstedet eller legger dem utenfor på anvist sted.

Hvis kisten skal senkes i graven, bærer man blomstene helt frem, og legger dem på jordhaugen. Hvis kisten bare skal bæres ut i bilen (f.eks for kremering eller begravelse et annet sted), følger blomstene med i bilen. Byrået tar seg av dem videre.

Hvis det er en kremering, vil byrået se til håndteringen av blomstene dersom ikke annet er avtalt. Man kan likevel gjerne ta med blomster ut av krematoriet og plassere dem utenfor, dersom dette er ønskelig. Hvis urnegravstedet er gjort klart, f.eks hvis urnen senere skal settes i en familiegrav, kan de nærmeste gjerne ta meg seg blomster og legge på gravstedet før de forlater stedet.
Dette bør i så fall avtales med både krematorium/byrå og nærmeste etterlatte på forhånd, så det ikke blir forvirring utenfor dørene.


Ta med blomster til minnestund eller hjem?

Det er ingen regel som sier at blomstene må bli med til graven. Hvis familien ønsker å ta med seg vakre blomsterbuketter og oppsatser videre, til en minnestund eller til hjemmene, er det helt i orden.

Hvis bukettene skal tas med hjem, bør de fraktes dit straks etter seremonien, så de kan komme i vann. Det er trist å se visne blomster neste dag. Ofte skal man til en minnestund etterpå. Det er lurt på forhånd å utnevne noen som kjører hjemom med blomstene mens alle reiser til minnestunden. Dette kan f.eks være en god venn eller en slektning som ikke er blant de aller nærmeste. Hvis man ønsker dette, og tror det kommer mye blomster, er det lurt å fylle litt vann i bunnen av badekaret (eller noen bøtter) på forhånd. Da kan blomsterbukettene bare settes i badekaret i full fart, så den som kjører dem hjem, kommer seg videre til minnestunden. Så kan man ordne med vaser senere.

Kransene skal følge kisten til graven. Ved en kremasjon kan kransene bæres til urnegraven hvis den er valgt og klargjort på forhånd. Hvis ikke, kan kransene etterlates på kisten i krematoriet, så tar krematoriepersonellet seg av dem etterpå.

Liste over givere

Hvis man bruker et begravelsesbyrå, vil de samle sammen kort fra buketter og kranser. Disse får man etter seremonien. Det er altså ingen grunn til å bekymre seg over dette underveis. Hvis man ikke bruker byrå, må man snakke med kirken/krematoriet på forhånd om hvordan dette skal ivaretas.

Sett gjerne frem en skål eller lignende hjemme, og legg kort og hilsener i denne såsnart dere har dem i hus. Ellers forsvinner de lett. Dette er fint å ha hvis man skal sende takkekort. Her kan man også legge kort fra blomster og hilsener som kommer direkte til hjemmet.



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar